Olen aina pitänyt johonkin menneeseen aikakauteen sijoitetuista elokuvista, ja vuonna 2007 valmistunut the Zodiac on hyvä sellainen. Se kertoo San Franciscoa ja sen ympäristöjä parikymmentä vuotta 60-luvun lupulta alkaen vainonneen sarjamurhaajan etsinnöistä rauhalliseen mutta painostavaan tyyliin. Verellä ei itsetarkoituksellisesti mässäillä, vaikka elokuva kuitenkin sisältää pari pelottavinta ja ahdistavinta koskaan näkemääni kohtausta. Aikakauden ilmapiiri on aidonoloinen, ja se on onnistuttu luomaan lankeamatta ilmeisimpiin ulkoisiin stereotypioihin.

zodiac1.jpg

Myös melkoisen kulunut sarjamurhaaja-aihe näyttäytyy todenoloisena ja juuri niin epätäydellisenä kuin sekä poliisit että rikolliset ovat - kummastakaan osapuolesta ei olla tehty yksiulotteisia ikoneja. Tarinan kertojanäkökulma vaihtelee poliisin ja lehtitoimittajien välillä, jotkut tapahtumat on kerrottu eloonjääneiden uhrien näkökulmasta. Loppupuolella kerronta keskittyy kuvaamaan aiheesta  lopulta kirjankin kirjoittaneen Robert Graysmithin tutkimuksia.

Tapausta puretaan tavalla, joka tuo usein mieleen Oliver Stonen JFK:n. Jos tämänkaltainen paneutuva ja pala palalta tarinaa purkava kerronta miellyttää, kannattaa ilman muuta tutustua tähän elokuvaan. Alustava julkaisupäivä DVD:llä on 26.9., eli juuri sopivaa katsottavaa syysiltaan...

Zodiac (2007)
Ohjaaja David Fincher
Pääosissa Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Anthony Edwards, Robert Downey Jr.
Kesto 2 h 41 min

Elokuvan traileri: http://www.movieweb.com/video/V07B4amopyFKMQ

Artikkeli aiheesta täällä, samassa osoitteessa paljon artikkeleita muistakin laajaa julkisuutta saaneista rikoksista.